Τριχόπτωση

Πρόκειται για την παροδικά αυξημένη απόπτωση τελογενών τριχών που οδηγεί σε έντονη καθημερινή απώλεια τριχών.Στη σύγχρονη εποχή η τριχόπτωση αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο και απαντάται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες νεαρής και μεγαλύτερης ηλικίας. Συχνά οδηγεί σε μείωση της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης και έχει ψυχολογικές συνέπειες και αντίκτυπο στην αισθητική αντίληψη της εικόνας του εαυτού μας.

Πέρα από τη φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία καθημερινά τρίχες χάνονται και ανανεώνονται, σε παθολογικό επίπεδο η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από αυξημένη απώλεια τριχών χωρίς να αντικαθίστανται από νέες πράγμα που οδηγεί σε αραίωση και στη συνέχεια σε αλωπεκία.

Η πολυπαραγοντική φύση της τριχόπτωσης καθιστά πρόκληση τη διαφορική διάγνωση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Τριχόπτωση

Αίτια πρόκλησης τριχόπτωσης

  • Υποκείμενη παθολογική αιτία: θυρεοειδοπάθεια, αναιμία, υψηλός πυρετός, σοβαρή λοίμωξη ή χειρουργική επέμβαση κ. α.

  • Ορμόνες και συνήθειες ζωής: τοκετός, εμμηνόπαυση, στρες, μεγάλη απώλεια βάρους, διατροφικές διαταραχές, υπερβολική λήψη βιταμίνης Α, έλλειψη πρωτεΐνης και σιδήρου.

  • Φάρμακα: αντισυλληπτικά χάπια, αντιπηκτικά, στεροειδή αναβολικά, αντικαταθλιπτικά κ.τ.λ.

  • Λανθασμένες συνήθειες περιποίησης μαλλιών: υπερβολικό λούσιμο, χτένισμα ή βούρτσισμα, χτένισμα σε βρεγμένα μαλλιά, υπερβολική χρήση τεχνικών και προϊόντων όπως πιστολάκι, σίδερο ισιώματος, λακ, τζελ κ.α.

  • Τελογενής τριχόρροια: Αυξημένη απώλεια τριχών καθημερινά και αύξηση του ποσοστού των τριχών σε τελογενή φάση (φυσιολογικά 10-15%)

  • Ανδρογενετική αλωπεκία: Η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης που αφορά άνδρες και γυναίκες, η γνωστή κληρονομική αραίωση ή φαλάκρα.

  • Γυροειδής αλωπεκία: Συχνή μετά από στρες, θεωρείται από πολλούς αυτοάνοσο νόσημα.

  • Ουλώδης αλωπεκία: Καταστρέφονται οι θύλακες των τριχών και καταλείπονται ουλές.

Θεραπεία τριχόπτωσης με φαρμακευτική αγωγή

Ανάλογα με την αιτία και την έκταση του προβλήματος δίδεται στον ασθενή το κατάλληλο θεραπευτικό  πρωτόκολλο είτε με τοπικά σκευάσματα με μινοξιδίλη και σαμπουάν είτε με συστηματική αγωγή με φιναστερίδη, ντουταστερίδη, αντι-ανδρογόνα (μόνο για γυναικεία αλωπεκία).

Θεραπεία τριχόπτωσης με ετερόλογη μεσοθεραπεία

Η ενέσιμη μεσοθεραπεία για το τριχωτό της κεφαλής με ουσίες όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, μινοξιδίλη, υπόσχεται ορατά αποτελέσματα στο πρόβλημα της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας τόσο λόγω της δράσης των ουσιών όσο και λόγω φυσικής διαδικασίας επούλωσης του δέρματος η οποία ενεργοποιείται από τα πολλαπλά τσιμπήματα.

Χρειάζονται 4-8 συνεδρίες ανά 20 ημέρες περίπου. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την ετερόλογη μεσοθεραπεία εδώ.

Θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP

Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) βασίζεται στην ενέσιμη χορήγηση εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια πλάσματος του ίδιου του ασθενούς. Η έγχυση γίνεται στα σημεία εντοπίζεται η αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής και οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των κυττάρων, παράταση του χρόνου ζωής των τριχοθυλακικών μονάδων και αναγέννηση των ιστών. Η θεραπεία PRP στο τριχωτό της κεφαλής ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα, τα οποία αναλαμβάνουν τη διαδικασία ενδυνάμωσης και αναγέννησης των τριχοθυλακίων. Η τριχόπτωση σταματά άμεσα και νέες, πυκνές δυνατές τρίχες εμφανίζονται στα σημεία της αραίωσης. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη θεραπεία PRP εδώ.