Ουλές Ακμής

Γνωστή σε όλους η ακμή είναι μία φλεγμονώδης πάθηση των τριχοσμηγματογόνων αδένων από την οποία νοσούν κυρίως έφηβοι και νέοι και των δύο φύλων αλλά σπανιότερα και ενήλικες. Συχνά η ακμή κατά την αποδρομή της αφήνει ουλές στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα, πρόβλημα που προκαλεί απογοήτευση, μείωση αυτοπεποίθησης και κάποιες φορές ψυχοκοινωνικό αποκλεισμό.

Σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπείες ικανές να δώσουν λύση στο πρόβλημα μόνες ή σε συνδυασμό ανάλογα με το είδος των ουλών.

Συνηθέστερες στην ακμή είναι οι ατροφικές ουλές που δημιουργούνται από την απώλεια ιστού και σπανιότερα δημιουργούνται υπερτροφικές ή χηλοειδείς ουλές ακμής από την αύξηση του ιστού.

Οι ατροφικές ουλές μπορεί να είναι:

  • Εμβυθισμένες στενές ουλές (ice-pick scars). Στενή ουλή σαν τρύπα που εκτείνεται βαθιά μέσα στο χόριο, συνηθέστερα στις παρειές.

  • Εμβυθισμένες πλατιές ουλές (box car scars). Έχουν παρόμοια εμφάνιση με τις ουλές της ανεμοβλογιάς και μπορεί να είναι επιφανειακές ή βαθύτερες.

  • Κυματοειδείς ουλές (rolling scars). Ο συνδυασμός πολλών από αυτές στο δέρμα δίνει μία κυματοειδή εμφάνιση, εξ' ου και το όνομα.

  • Υποδόριες σήραγγες. Πρόκειται για ουλές ακμής που μπορεί να μεταβάλλουν το σχήμα του προσώπου με δύσκολη αντιμετώπιση.
Ουλές Ακμής

Πρόληψη εμφάνισης ουλών ακμής

Μία προσαρμοσμένη και σωστή για τις ανάγκες του κάθε ασθενή αντιμετώπιση της ακμής, με σύγχρονες μεθόδους δερματολογίας, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για τη δημιουργία ουλών ακμής.

Επίσης είναι σημαντικό να αποφεύγεται από τον ασθενή η δακτυλική πίεση στις βλατίδες, φλύκταινες και κύστες της ακμής διότι εξαπλώνεται η μόλυνση βαθύτερα στο χόριο και επιδεινώνεται η φλεγμονή.

Θεραπείες για τις ουλές ακμής

Στη σύγχρονη δερματολογία διαθέτουμε ένα εμπλουτισμένο οπλοστάσιο θεραπειών, οι οποίες μπορούν να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα των ουλών της ακμής είτε ως μονοθεραπείες είτε σε συνδυασμό σε ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Θεραπεία ουλών ακμής με Dermapen

Η Dermapen είναι μία συσκευή μικροβελονισμού που διαπερνά το δέρμα έως και 100 φορές το δευτερόλεπτο με ρυθμιζόμενη ταχύτητα και βάθος. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για Dermapen εδώ.

Θεραπεία ουλών ακμής με χημικά peelings

Το χημικό peeling το οποίο συνηθέστερα χρησιμοποιούμε μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για τις ουλές ακμής είναι το τριχλωρικό οξύ (TCA). Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για χημικά peelings εδώ.

Θεραπεία ουλών με Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους και διαμάντι

Πρόκειται για ένα βαθύ ιατρικό καθαρισμό του δέρματος τόσο του προσώπου όσο και του σώματος χωρίς τη χρήση ατμού. Δείτε περισσότερα για τη Δερμοαπόξεση εδώ.

Θεραπεία ουλών ακμής με Fractional Laser

To laser Fractional Emerge της Palomar θεωρείται από τα πιο εξειδικευμένα μη τραυματικά λείζερ (non ablactive laser) που χρησιμοποιούνται για την κλασματική αναδόμηση, ανάπλαση της επιδερμίδας. Το λέιζερ παράγει χιλιάδες μικροσκοπικές και βαθιές στήλες θερμικής ανάκλασης περνώντας στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος ώστε να ενεργοποιήσει το κολλαγόνο και να γεμίσει τις ουλές χωρίς όμως να καταστρέψει την επιφάνεια του δέρματος. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ασθενή διότι έχει καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα (σε σχέση με τραυματικά λέιζερ π.χ. CO2) και με πολύ ταχύτερη ανάρρωση. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το Fractional laser εδώ.

Θεραπεία ουλών ακμής με υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό μας και κυρίως στο δέρμα μας σε ποσοστό περίπου 60% και είναι απαραίτητο ώστε αυτό να δείχνει φρέσκο και σφριγηλό. Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διόρθωση των ήπιων ουλών ακμής μόνα ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος εδώ.

Θεραπεία ουλών ακμής με τη νέα καινοτόμο τεχνολογία αναίμακτης χειρουργικής Plasma Light (ablase)

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην Ευρώπη για την αισθητική δερματολογία και την αναίμακτη χειρουργική, που χρησιμοποιεί την τέταρτη κατάσταση της ύλης το Plasma, βρίσκει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την Plasma light technology εδώ.

Θεραπεία ουλών ακμής με μεσοθεραπείες

Τόσο η ετερόλογη ενέσιμη μεσοθεραπεία όσο και η αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP) μπορούν σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους να βοηθήσουν και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση και των ουλών ακμής.