Γυροειδής Αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένας τύπος τριχόπτωσης που εμφανίζεται όταν το τοπικό ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος επιτίθεται λανθασμένα κατά των τριχοθυλακίων. Η νόσος είναι συχνότερη σε άτομα κάτω των 20 ετών, η προσβολή των 2 φύλων είναι ίση και η βλάβη στο θυλάκιο συνήθως δεν είναι μόνιμη.

Γυροειδής Αλωπεκία

Κλινική εικόνα γυροειδούς αλωπεκίας

Η γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται συνήθως με τμηματική απώλεια μαλλιών με ένα ή περισσότερα στρογγυλά, γυμνά, λεία “μπαλώματα” σε μέγεθος κέρματος. Μέσα ή στις άκρες των γυμνών σημείων μπορεί να εμφανίζονται τρίχες δίκην θαυμαστικού. Σπανιότερα η απώλεια των μαλλιών είναι εκτεταμένη, ενώ συχνά η γυροειδής αλωπεκία συνδυάζεται με προβλήματα στα νύχια όπως βοθρία, ευθραυστότητα, λευκές κηλίδες ή γραμμές κ.τ.λ. Συνήθως αφορά το τριχωτό της κεφαλής αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε περιοχή που φέρει τρίχες όπως στα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τα γένια κ.τ.λ.

Θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας

Η γυροειδής αλωπεκία σε ποσοστό 80% υποστρέφει μόνη της στη διετία. Ο δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει στην πιο γρήγορη επανεμφάνιση της τριχοφυΐας και στην ανακοπή της παθολογικής ανοσιακής απόκρισης του οργανισμού με:

  • Κορικοστεροειδή: Στοχεύουν στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και δίδονται είτε ως τοπική αγωγή σε κρέμα, λοσιόν ή αλοιφή είτε ως υποδόριες ενέσεις κάθε 3-6 εβδομάδες. Η επιλογή τους ως συστηματική αγωγή γίνεται μόνο σε σοβαρά περιστατικά με πολλά αποψιλωτικά σημεία.

  • Μινοξιδίλη: Η μινοξιδίλη μόνη ή σε μορφή μίγματος δίδεται για τοπική χρήση 2 φορές ημερησίως για διάστημα 3-9 μηνών. Ενδείκνυται για παιδιά και ενήλικες.

  • Ανθραλίνη.

  • Φωτοδυναμική θεραπεία.

  • Τοπική ανοσοτροποποιητική αγωγή με απαγωνιστές καλσινευρίνης.

  • Τοπική ανοσοδιεγερτική αγωγή με DNCP.