Ονυχομυκητίαση

Οι μυκητιάσεις προκαλούνται από οποιοδήποτε μύκητα που εισβάλλει στους ιστούς προκαλώντας επιφανειακή, υποδόρια ή συστηματική νόσο. Οι επιφανειακές μυκητιάσεις περιορίζονται στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος και των μαλλιών όπως η ποικιλόχρους πιτυρίαση (Tivea Versicolor) με κηλίδες ανοιχτόχρωμες στο στήθος, τα μπράτσα, την πλάτη και τα πόδια. Οι δερματικές μυκητιάσεις επεκτείνονται βαθύτερα στην επιδερμίδα, προκαλούνται από μύκητες που ονομάζονται δερματόφυτα και σε αυτές ανήκουν η ονυχομυκητίαση, η μυκητίαση του τριχωτού σε παιδιά συνήθως, η μυκητίαση του άκρου ποδός, η μυκητιασική βαλανοποσθίτιδα κ.λ.π. Η ονυχομυκητίαση προκαλείται συνήθως από δερματόφυτα και σπανιότερα από την Candida.

Ονυχομυκητίαση

Προδιαθεσικοί παράγοντες για ονυχομυκητίαση

Η χρήση κλειστών υποδημάτων, οι τραυματισμοί και η κακή υγιεινή προδιαθέτουν στην ανάπτυξη ονυχομυκητιάσεων. Αυξημένο κίνδυνο εμφανίζουν επίσης τα ατοπικά άτομα, τα ηλικιωμένα άτομα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, άτομα σε ανοσοκαταστολή και με κυκλοφοριακές διαταραχές.

Θεραπεία ονυχομυκητίασης και προφυλάξεις

Αφού προηγηθεί η απομόνωση του παθογόνου μύκητα (άμεσο και καλλιέργεια) δίδεται τοπική ή συστηματική αντιμυκητιασική αγωγή με φλουκονοζόλη, ιτρακοναζόλη, κτλ.

Απαραίτητη είναι η διατήρηση της καλής υγιεινής. Τα αθλητικά ρούχα θα πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση και το δέρμα να διατηρείται καθαρό και στεγνό.