Ακμή

Ακμή

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι η πιο κοινή δερματοπάθεια. Συναντάται συχνότερα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι συνήθως βαρύτερη στα αγόρια. Πρόκειται για φλεγμονώδη νόσο των τριχοσμηγματογόνων αδένων του προσώπου και του κορμού, κατά την οποία η αυξημένη παραγωγή σμήγματος και νεκρά κύτταρα φράζουν τους πόρους του δέρματος οδηγώντας σε πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και φλεγμονή.

 

Αιτία και βαθμοί ακμής

Η ακμή είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Παράγοντες που την προκαλούν είναι:

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έναρξη και διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών.

  • Χρήση ακατάλληλων φαγεσωρογόνων λιπαρών καλλυντικών και αντηλιακών στο δέρμα με προδιάθεση ακμής.

  • Κληρονομικότητα.

  • Αύξηση ορμονών στα εφηβικά χρόνια.

  • Ορισμένα φάρμακα (π.χ. λίθιο).

  • Παχυσαρκία και στρες.

Η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί με ήπια ή σοβαρότερη κλινική εικόνα. Η διάγνωση του τύπου της ακμής θα βοηθήσει στη σωστή επιλογή της πιο αποτελεσματικής θεραπείας.

Βαθμός 1: Η πιο ήπια μορφή ακμής που εκδηλώνεται με φαγέσωρες (μαύρα και λευκά στίγματα) χωρίς φλεγμονή συχνότερα στην αρχή της εφηβείας ειδικά στη μύτη ή /και στο μέτωπο. Αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη χρήση τοπικής θεραπείας.

Βαθμός 2: Μέτρια ακμή με φαγέσωρες σε μεγαλύτερους αριθμούς, βλατίδες και φλύκταινες και μία ελαφρά φλεγμονή του δέρματος. Εμφανίζεται στο πρόσωπο, το στήθος, τους ώμους, την πλάτη και σε ενήλικες γυναίκες κυρίως στο πηγούνι και την κάτω γνάθο. Αντιμετωπίζεται με τη χρήση τοπικών σκευασμάτων αλλά μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός με συστηματική αγωγή.

Βαθμός 3: Σοβαρή ακμή με εντονότερη φλεγμονή. Απαιτείται συνδυασμός τοπικής και συστηματικής αγωγής. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία εξελίσσεται σε βαθμό 4.

Βαθμός 4: Η πιο σοβαρή μορφή ακμής, η λεγόμενη κυστική ακμή με πολλές βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια και κύστες. Απαιτείται συστηματική θεραπεία ώστε να μην αναπτυχθούν ουλές ακμής.

 

Θεραπείες ακμής

Ανάλογα με την κλινική εικόνα η ακμή αντιμετωπίζεται είτε με τοπικά σκευάσματα όπως τοπικά ρετινοειδή, σαλυκιλικό οξύ, αζελαϊκό οξύ, υπεροξείδιο του βενζολίου, τοπικά αντιβιοτικά, είτε με συστηματική αγωγή όπως αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά ή την ισοτρετινοίνη.

Η χορήγηση ισοτρετινοίνης σε άτομα με βαριά κυστική ακμή αποτελεί τη θεραπεία πρώτης επιλογής και έχει άριστα αποτελέσματα. Η χρήση της είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον ο ιατρός σας κάνει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και παρακολουθεί τον ασθενή ανά μήνα.

Ουλές ακμής

Συχνά η ακμή κατά την αποδρομή της αφήνει ουλές στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα. Η θεραπεία τους γίνεται με Fractional Laser, Dermabration, Dermapen, χημικά peelings κλπ. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη θεραπεία των ουλών ακμής εδώ.