Θεραπεία Υπεριδρωσίας

Θεραπεία Υπεριδρωσίας

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Η υπερβολική έκκριση ιδρώτα απαντάται συχνά τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα, όπως βρεγμένες χειραψίες, αποτυπώματα υγρά στα ρούχα, δυσοσμία, πέλματα που γλιστράνε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνήθως εμφανίζεται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής και είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής.

Στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ενώ στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία υπάρχει υποκείμενο νόσημα, όπως θυρεοειδοπάθειες, μεταβολικές ή ορμονικές διαταραχές, η αντιμετώπιση του οποίου οδηγεί στη λύση του προβλήματος της υπεριδρωσίας.

Θεραπεία υπεριδρωσίας με Botox, Dysport

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της εστιακής πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης Α (botox, dysport) στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα.

Το Botox αναστέλλει την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων και μειώνει την εφίδρωση.

Αρχικά η ιατρός κάνει ένα ειδικό τεστ άμυλου - ιωδίου με το οποίο χρωματίζονται οι υπεριδρωτικές περιοχές και στη συνέχεια γίνεται η έγχυση στην υπό θεραπεία περιοχή.

Το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά σε ένα διαστημα 15 ημερών με σημαντική μείωση της εφίδρωσης και διαρκεί 6-9 μήνες. Μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος έχουν οι μασχάλες όπου φτάνει και τον 1 χρόνο.

Οδηγίες μετά τη θεραπεία υπεριδρωσίας με botox

  • Αποφυγή τριψίματος της περιοχής.

  • Αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας και έκθεσης σε αυξημένες θερμοκρασίες για λίγες ημέρες.

Η μέθοδος είναι ασφαλής διότι δε σταματάει τη φυσιολογική έκκριση ιδρώτα αλλά απλά τη μειώνει.